Izvor: Tribalwars Wiki HR
Skoči na: orijentacija, traži

Osnove

Osnove - kako napasti, poslati pojačanje ili slati izvidnicu do nekog igrača.

Okupljalište

Place1.png

Okupljalište je centralno mjesto vaše vojske i mjesto odakle istu kontrolirate. Pod "naredbe" vašu vojsku možete slati u akciju ili prekinuti naredbe u toku prvih 10 min. Klikom na "vojska" vidite sve jedinice koje su stacionirane u u drugim selima, kao i one koje su iz drugih sela poslane u ovo selo.


Napadanje

Kad napravite nekoliko jedinica te želite napasti protivnika, morate samo kliknuti selo koje želite napasti na karti te odabrati "pošalji vojsku". Obratite pozor na činjenicu da svako selo ima osnovnu obranu te da neprijatelj može isto imati vojne jedinice koje se nalaze u tom selu.

Napadi1.png


Obrana

Ako ste redovno napadani, napadač vam želi ukrasti sirovine ili želi osvojiti vaše selo. Ako u napadu ne sudjeluje plemić napadač očito želi samo opljačkati vaše resurse.
Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti: Kontaktirati pleme i tražiti pomoć, nakupljene sirovine redovno koristiti za izgradnju i izgraditi skrovište i zid.
Sve jedinice imaju drugačije osobine, tako da su pojedine jedinice bolje za napad a druge za obranu. Točni detalji se mogu pogledati pod Jedinice
Paladin je u početku dobra opcija obrane od napadača, naročito kada napadač šalje i svojeg paladina u napad.


Pojačanja

Često se dogodi da vam prijatelj ili član plemena traži pomoć. Možete poslati resurse ali također možete poslati i vojsku. Kako bi poslali vojsku idite u okupljalište, upišite koordinate i količinu vojske koju želite poslati. Zatim kliknite "pojačanje" i potvrdite sa "OK" i vaša vojska će krenuti.

Kada je vaša vojska u pojačanju u drugom selu i to selo bude napadnuto, vi ćete dobiti izvještaj koliko ste vojnika izgubili. Nećete vidjeti tko je napao i čime je napao. Kada vaša vojska tamo više nije potrebna možete je pozvati natrag kad god želite. To radite iz okupljališta. Možete pozvati sve ili samo dio vaše vojske.

Kada su vaše jedinice napadnute u seli kojeg pojačavate, dobiti ćete izvještaj u kojem će vam pisati koliko ste jedinica izgubili. Vi ne možete vidjeti tko je napao i s koliko jedinica je bio napad.
Kada završite sa pojačanjem određenog sela, jedinice možete povući. To radite ulaskom u okupljalište i kliknete na "jedinice" Iz tog pregleda možete pozvati sve ili samo neke jedinice da se vrate u svoje selo.

Povuci.png

Brzina

Brzine jedinica možete vidjeti pod Jedinice.

Kada šaljete paladina u sastavu vaše vojske, sve jedinice se kreću istom brzinom kao i paladin.

Ukoliko sa vojskom ne ide paladin, a poslali ste različite jedinice, vojska se kreche brzinom najsporije jedinice.

Vaša vojska uvijek maršira direktno prema meti. Ona također ide i dijagonalno preko drugih gradova, jezera i planina bez promjene svoje brzine.

Zid

Wall1.png

Zid uveliko povećava osnovnu obranu grada. Utječe na oba obrambena faktora, osnovnu obranu i obrambene jedinice.

U početku je zid naročito dobra obrana od pljačkaša. Kasnije u igri kompletno nadograđen zid je baza za svaku obrambenu jedinicu.

Izviđanje

Scouting.jpg

Izviđači služe za prikupljanje informacija o neprijatelju. Kako biste dobili te informacije, jednostavno napadnite njegovo selo izviđačima kao što to činite sa svakom drugom jedinicom.

Možete se obraniti od neprijateljskih izviđača treniranjem svojih izviđača. Kada Vas napadnu drugi igrači izviđačima, vaši izviđači se bore sa njima ali vi ne gubite ni jednu jedinicu.

Na svim svjetovima rezultati izvidjanja zavise od količine izviđača koji prežive napad.

 • Ako preživi samo jedan izvidjač: možete vidjeti jedinice stacionirane u selu.
 • Ako preživi 50%: možete vidjeti i sirovine.
 • Ako preživi 70%: možete vidjeti razine građevina u selu.
 • Ako preživi 90%: možete vidjeti jedinice koje su iz tog sela ali se nalaze na drugom mjestu.


Također, postoje i druge restrikcije i uvjeti koji su različiti na svjetovima.

 • Ponekad postavke svijeta ne dozvoljavaju izviđjanje jedinica izvan sela. U ovom slučaju, jedini način da vidite jedinice van sela je da opremite paladina sa Kalidovim teleskopom</a>.
 • Ako je omogućeno napredno istraživanje:
  • Izvidjači razina 1 - vidljive sirovine u selu.
  • Izvidjači razina 2 - vidljive građevine u selu.
  • Izvidjači razina 3 - vidljive jedinice stacionirane izvan sela.
  Spijunaza.png
  Primjer izvještaja sa svim informacijama.

  Paladin

  Paladin.png

  Svaki igrač može imati samo jednog paladina. Da istrenirate paladina trebate kliknuti na vaš spomenik. Paladina možete imenovati po želji. Ako paladin umre brzo se može oživiti.

  Paladin je dobra dopuna za obrambene snage. On je posebno učinkovit kad mnogi Vaši prijatelji ili članovi plemena, sa svojom vojskom pošalju i paladina. Na taj način čak i vrlo velike vojske mogu biti poražene.

  Čak i u kasnoj fazi igre paladin igra veliku ulogu jer povećava brzinu vaših pojačanja. Kada šaljete paladina sa svojom vojskom u pojačanje, sve jedinice će se kretati njegovom brzinom. Mačevaoci se, primjerice, mogu kretati više nego dvostruko brže nego inače. Čim sagradite više spomenika možete Vašeg paladina seliti po tim selima.

  Oružarnica

  Oruzarnica.jpeg

  U oružarnici čuvate opremu za paladina. Vaš paladin dobija nove stvari sakupljajući iskustvo u borbiPaladin uvijek dobija iskustvo, ali će ga brže skupiti u napadima ili u obrani vašeg grada.

  Da naoružate paladina dovoljno je kliknuti na predmet u oružarnici. Kada naoružate paladinaa možete ga vidjeti u vašem spomeniku. Pored predmeta ćete vidjeti njegov opis.

  Pronađeni predmeti se čuvaju u oružarnici. Ne mogu biti ukradeni i ne gubite ih kada izgubite paladina. Predmete može koristiti novi paladin.
  Paladinova oprema nije aktivna na svim svjetovima.

  Naprednije

  Borbeni sistem igre Plemena ima nekoliko specijalnih dodataka kao što je Moral. Prije nego se upustite u ozbiljnije napade preporuka je da pročitate dio pomoći o Moralu.

  Moral

  Moral.png
  Moral je prikazan u potvrdnom dijelu slanja vojske.

  Moral je zaštita za nove igrače. Računa se na osnovu bodova napadača i branitelja. Napadač obično ima 100% morala ali ako igrač sa znatno više bodova napadne igrača sa znatno manje bodova, moral njego vojske će pasti na npr. 45%. To znači da će se njegove jedinice boriti sa samo 45% uobičajene snage.

  Ako slabiji igrač napada jačeg, tada nema bonusa za napad (npr 130%). Maximalni moral je 100%.

  Vrijeme također igra ulogu u računanju morala tako što se u obzir uzima vrijeme kad se igrač registrirao na svijet. Igraču koji se davno registrirao a i dalje ima malo bodova, moral raste postepeno dok ne dostigne 50%.

  Kalkulator za moral možete pronaći u simulatoru. Samo unesite vaše bodove i bodove mete i dobiti ćete moral.


  Osnovna obrana

  Svako selo ima osnovnu obranu. To znači da svaki grad brani sebe čak i kad vojska nije u njemu. To također znači da će male vojske 1 ili 2 kopljanika umrijeti ako vas napadnu. Osnovna obrana se povećava sa povećanjem gradskih zidina.


  Osnovna obrana

  Sreća je potpuno slučajna komponenta svake borbe. Vaša sreća će biti između -25% i +25% i uvijek ćete je dobijati s napadačke strane gledišta. Ako napadate sa srećom od 25% to znači da će borbena moć vaše vojske biti povećana za 25%.

  Sreca.png
  Sreća je prikazana na borbenim izvještajima.

  Barbarska sela

  Napuštena sela možete prepoznati po tome što su nazvana "Barbarska sela". Nema razlike između sela posjedovanih od strane igrača i napuštenih tj. barbarskih sela. Moral praznih sela je uvijek 100% i preuzeti ih možete baš kao i sva ostala.

  Postoje dvije vrste barbarskih sela. Kada igrač napusti ili restarta njegova sela će biti napuštena i ostati baš onakva kakva su bila. No ponekad se igračima koji su prekršili pravila za kaznu oduzimaju sela, i ta sela isto postaju barbarska. Ona obično imaju dodatnu obranu kako bi ih bilo nešto teže preuzeti, budući da su često dosta velika.

  Katapulti

  Katapulti uništavaju građevine vaše mete. U tom slučaju možete odabrati koje građevine će biti srušene. Možete koristiti i simulator da vidite koliko ćete nanijeti štete. U ovom slučaju nije bitno koju građevinu napadate već njena razina. To znači da bi ste uništili npr. akademiju razine 3 potrebno vam je ista količina vojske kao i za uništenje kovačnice 3. razine.

  Sljedeće građevine ne mogu biti srušene ispod razine 1: Seosko sjedište, Farma, Skladište.

  Sklonište ne može biti napadnuto katapultima.

  Katapulti.png
  Meta za katapulte odabire se kod potvrde napada.

  Simulator

  Simulator vam omogućava da vidite mogući ishod borbe. Kako biste to vidjeli, unesite svoje i protivničke jedinice. Nakon toga simulator izračunava ishod borbe i pokazuje vam gubitke.
  Također možete mijenjati i Sreću. Uvijek je dobro vidjeti što se dešava ako je sreća -25% kao "najgora mogućnost".

  Odmor

  Odmora se koristi samo u brzim svjetovima. Ako je aktivan, vaš račun se ubaci u "odmor" mod i svi napadi koji dođu do vašeg sela zabilježe se samo kao posjete, ne dolazi do bitke.

  Postavlja se tako da odete u Postavke > odmor.

  Noćni bonus

  Noćni bonus obično nije aktivan ako igrači igraju u drugim vremenskim zonama (internacionalni svjetovi).

  Ako je aktiviran podešen je tako da igrač ima obrambenu moć od 100% u terminu od 1 i 7 sati.

  Ako je noćni bonus aktivan, to se naznači u izvještajima napada.


  Prva crkva

  Church f1.png

  Napomena: crkve nisu aktivirane na svim svjetovima. Počinjete sa jednom crkvom. Ona je crkva sa različitim svojstvima od ostalih. Ona ima veći utjecaj na okolinu, ali zato ne može biti nadograđena.

  Ako izgubite selo s prvom crkvom, možete je napraviti u drugom selu koje nema crkvu za mnogo manje resursa.

  Prva crkva ne može biti uništena katapultima. Druge crkve mogu. Crkva je otpornija na napade katapultima u odnosu na ostale građevine iste razine.


  Crkva

  Napomena: crkve nisu aktivirane na svim svjetovima.

  Crkva jača vjeru stanovnika okolnih sela. Ako se vaše jedinice bez utjecaja crkve bore protiv sela koji je pod utjecajem crkve, imat će samo pola svoje snage. Svako od Vaših sela treba biti u zoni utjecaja crkve. U svakom selu možete sagraditi samo jednu crkvu. Vaše prvo selo počinje s Prvom crkvom.

  Prva crkva ne može biti uništena katapultima. Druge crkve mogu. Crkva je otpornija na napade katapultima u odnosu na ostale građevine iste razine.

  Ukoliko imate više sela, možete u njima sagraditi još jednu crkvu. To je skupa građevina koja zahtijeva puno prostora na gradskom imanju, zbog čega je ne trebate graditi u svakom selu. Novosagrađenu crkvu možete proširiti. Proširenjem ćete povećati radijus djelovanja crkve.

  Na pregledu sela možete saznati da li je vaše selo pod utjecajem crkve i koliko crkava jača vaše selo. Na karti imate mogućnost vidjeti prikaz radijusa djelovanja vaše crkve. Plavi krug označava koliko je širok njezin utjecaj.

  Djelovanjecrkve.png
  Crkvazuto.pngVaše selo
  Crkvazeleno.png Sela u 4 polja
  Crkvacrveno.png Sela u 6 polja
  Crkvaaqua.png Sela u 8 polja

  Djelovanje crkve:

  • Razina 1: 4 polja u svim smjerovima
  • Razina 2: 6 polja u svim smjerovima
  • Razina 3: 8 polja u svim smjerovima
  • Ako izgubiš selo, crkva se ruši.
  • Da bi selo imalo potpunu borbenu moć potrebna je samo jedna crkva. Dodatne crkve neće povećati snagu.
  • Crkve povećavaju snagu tvoje vojske. Crkve igrača iz tvog plemena nemaju utjecaja na tvoju vojsku.
  • Ako pošalješ pojačanje nekom igraču, bitan je samo uticaj njegove crkve.
  • Kada napadate selo u obzir se uzima vaše selo iz kojeg je napad krenuo. Ako je ono pod djelovanjem crkve, jedinice se bore punom snagom. Nije bitno da li je selo koje napadate pod uticajem crkve ili ne.


  Osvajanje sela

  Uzimanje sela od drugih igrača

  Osvajanje znači preuzimanje drugog sela i to je jedini način da se dobije drugo selo. Da osvojite selo prvo trebate plemića sa kojim ćete napasti grad. U slučaju uspješnog napada plemić spušta odanost sela. Osnovna odanost je 100% i svaki napad smanjuje tu odanost za 20-35. U ovom slučaju nije bitno jeste li poslali jednog ili više plemića u napad. Za osvajanje sela odanost mora biti ispod 0. To obično zahtijeva 4 ili 5 napada, u rijetkim slučajevima samo 3. Plemić obično umire na osnovnoj odbrani grada zato se s s njim uvijek šalju i ostale jedinice.

  Nakon što plemić smanji odanost ispod 0 preuzima kontrolu nad selom i više se ne može koristiti za drugi napad.

  Odanost

  Odanost sela pokazuje koliko je selo blizu da promijeni vlasnika. Osnovna odanost je 100% i u tom slučaju se ne pokazuje u pregledu sela.

  Uspješan napad plemića smanjuje odanost 20-35 sa svakim napadom.

  Odanost se vraća po 1 bod po satu, a ukoliko je brzina svijeta 2 onda se vraćaa po 2 boda po satu.

  Čim odanost padne ispod 0 selo će osvojiti napadač. Odanost se tada automatski vraća na 25%.


  Izgubiti selo, biti noblan

  Gubljenje sela često naljuti, ali to nije razlog za prekid igre. Krećete ispočetka i dobiti ćete selo izvan karte i biti ćete okruženi igračima koji također imaju nova sela. Samim tim dobijate šansu da budete veći na ovom svijetu. U svjetovima koji su već razvijeni, početnička sela su također malo razvijenija.

  Zatražite pomoć od svog plemena da vam pošalju resurse ili vojsku u pojačanje da bi se brže ponovno izgradili.


  Školovanje plemića

  Kako bi školovali plemića, morate ispuniti neke preduvjete. Morate imati seosko sjedište na 20. razini, kovačnicu na 20. razini i tržnicu na 10. razini - nakon toga možete izgraditi akademiju u kojoj se plemići školuju. Zatim trebate imati dovoljno sirovina i mjesta u vašoj farmi.

  Broj plemića koje možete školovati zavisi od broja zlatnika. Zlatnici se mogu kovati u vašoj akademiji. Za prvog plemića vam treba samo jedan zlatnik, za drugog vam trebaju dva više (znači ukupno tri), za trećeg tri više (znači ukupno 6 itd,). Zlatnici se ne troše ili gube, čak ni ako izgubite plemića ili selo.
  Oni se spremaju globalno i ne trebaju se prevoziti u druga sela.

  Zlatnici su samo preduvjet za školovanje Plemića. Za njegovo školovanje su također potrebni resursi.